21 Ağustos 2014 Perşembe

Dilovasında neler oluyor ?


Türkiyenin en Ufak illerinden Kocaelinin Ufak ilçesi Dilovasında Problem büyük. Kanserin kocaeli haberleri uğramadığı Konut yok gibi. Bebeklerin dışkısında ağır metallere rastlanıyor. Burada yaşayanlar ölüm ve hastalıklardan bölgedeki sanayi tesislerini kocaeli haberleri sorumlu tutuyor.





Sadık Güleç





“Bu kadar sanayi kuruluşu, limanlar ve yollardan geçen araçların çıkarmış olduğu her türlü katı, sıvı ve gaz atıkları çevreyi âdeta katletmiştir. Beldenin denizi kirlenmiş, dereleri kirlenmiş, toprağı kirlenmiş, havası kirlenmiş, öyle ki, insanların bu bölgede Sıhhatli hayatlarını sürdürmeleri zorlaşmıştır. Bilhassa, teneffüs yolları ve kanser hastalıklarında artışlar gözlenmektedir.





Bu satırlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından İzmit Dilovasındaki kirliliği araştırmak için kurulan Çevre Komisyonunun Şubat 2007 tarihli raporundan. 50 bin nüfuslu Dilovası dört bir yandan limanlar, kimya tesisleri, demir çelik işletmeleri, çimento fabrikaları ile sarılmış. Tekrar TBMM raporuna kocaeli haberleri göre, Türkiyenin en büyük 100 sanayi kuruluşundan 18i bu ilçede.





İlçenin merkezinde akan Dil Deresinin üzerinden iki büyük karayolu da geçiyor. Sekiz kilometrelik sahil şeridinde ise bazıları Hususi tam dokuz liman yer alıyor. Ülkeye deniz yoluyla gelen en mühim ham madde girişi Tekrar bu limanlardan yapılıyor.



Bu Ufak ilçenin tarihi, meyve ağaçları ve keklik kümesleriyle çevrili Konutunun kocaeli haberleri bahçesinde oturduğumuz Hasan Karataşın Şahsi tarihi Benzer zamanda. Yıllar önce kendi elleriyle diktiği erik, armut, elma ve Başka meyve ağaçlarını gösteriyor; “Meyvelerin hepsi zehir. Bir adet dahi yemiyorum. diyor. Yetmişli yıllarda Henüz iyi bir iş umuduyla memleketinden sanayi bölgelerine akın eden Yüzlerce köylüden biri Malatyalı Hasan Karataş.





“İsrail duvarı





O yıllarda İstanbul, İzmit gibi fabrikaların bulunduğu bölgelere göç ederek iş bulan bu köylüler Ev ihtiyaçlarını da kendi yöntemleri ile çözüyordu. Karataş, içerisinde meyve ağaçlarının olduğu bu araziyi bir köylüden satın alıp gecekondusunu inşa etmiş. Seksenli senelerden sonra ise orman arazisi kocaeli haberleri görünen gecekonduların etrafı sanayi kuruluşları ile çevrilmiş. Bugün büyük fabrika bacaları, kimyasal tanklarının yer aldığı depolama alanları kocaeli haberleri derhal mahallenin bitişiğinde. Kimyasal tankları mahalleden ayırmak için yapılan beton bariyere mahalle sakinleri “İsrail duvarı adını takmış.





Hasan Karataş bahçesinde sülün, keklik yetiştirip onları etraftaki ormanlık arazilere salıyormuş. tabiattaki kirliliği ilk onlar sayesinde fark etmeye başlamış: “Geldiğimde buralar hep yeşillikti. fazla Farklı kuşlar vardı. Ben de bahçemde yetiştiriyordum. Çimento fabrikasının çevresine, askeri sahalara, avcıların girmediği yerlere bırakıyordum. Çoğalıyordu hayvanlar. Sonra hasta olmaya başladılar. Yavruları büyütemez oldum. Ondan sonra anladım ki buradaki tankerlerden koku geliyor. O koku dokunuyor hayvanlara. Bacakları sakat, gagaları eğri yavrular çıkmaya başladı. İnekler falan vardı. kocaeli haberleri Onlar da sakat yavru doğurmaya başladı. Mahallenin üst kısımları ve denize bakan tarafında çam ağaçlarının olduğu Ufak bir orman var. Bu orman ve yaşadıkları mahallenin arazisi hâlâ devlete ilişkin görünüyor. Arazi mahallenin derhal yanında bulunan Dilovası Organize Sanayi Bölgesine tahsis edilmiş. Depolama alanları için arazilerini genişletmek isteyen sanayicilere karşı sık sık eylemlere katıldığını anlatıyor Hasan Karataş.



 







Sanayinin ortasından geçen Dil Deresi



 



Dilovasını ikiye bölen Dil Deresi, TBMM Çevre Komisyonunun hazırladığı ve Başka çevre raporlarında İzmit körfezini kirleten en mühim etken olarak gösteriliyor. Kanuni Sultan Süleyman Devrinde Mimar Sinan tarafından yapılan tarihi kocaeli haberleri köprüden baktığım Dil Deresi köpükler içinde, pas renginde akıyor. Köprünün bir girişi karayoluyla kesilmiş, Başka girişi ise kocaeli haberleri bir boya fabrikasının tır parkına çıkıyor.





2007′de TBMM Çevre Komisyonu raporunda, bu kirliliğin giderilmesi için İvedi olarak sanayi kuruluşlarının arıtma tesisleri kurması önerilmiş. Bu nedenle evsel atıkların ve sanayi atıklarının arıtılması için bir tesis devreye sokulmuş. Dilovası Ekoloji ve Sıhhat Derneğinden (EKOSDER) Orhan Çalıkçı “Devlet fabrikalara filtre zorunluluğu getirdi. Sanayi ve evsel atıklar için bir arıtma tesisi kuruldu. Artık dereye arıtıldıktan sonra veriliyor. Fakat filtrelerin bilhassa geceleri çalıştırılmadığından şüphe ediyorum. Derenin halini görüyorsunuz. Nasıl böyle oluyor anlamıyorum. diyor.



 







 “Artık somonlar yok





“Biz burada balık avlıyorduk. Bu derede fazla iyi balık kocaeli haberleri çıkardı. Dere boyunda ayvalıklar, bahçeler vardı. Ben burada somon balıkları gördüm. Denizden gelir, Ballıkayanın oraya yumurtalarını bırakırlar sonra kocaeli haberleri yavrular denize dönerdi. Dere Kenarında Bayanlar yün yıkardı.





Burası belediye olduktan sonra herkes fabrikasını kurup dereye verdi atıklarını. O Süre çevreciler yoktu, sahip çıkan kimse yoktu. Şu an bir kurbağa sesine Özlem kaldık. Belki bundan sonra arıtma iyi kocaeli haberleri işlerse, dere biraz düzelir. Fakat artık somonlar yok. Derenin derhal Kenarında tır şoförlerinin uğradığı Ufak kafenin sahibi Hamza kocaeli haberleri Kılıç bu sözlerle anlatıyor geçmişi. İlk geldiği yıllarda etraftaki insanların dere Kenarında oturduğu kahve artık bir beton duvarın üzerinden karayoluna bakıyor.



 





 



Yüksek kanser oranı TBMMyi harekete geçirdi.





Dilovasındaki çevre kirliliğinin yarattığı tahribat, İzmit Üniversitesi vatandaş Sağlığı Anne ilim Dalı reisi Prof. Dr. Haysiyet Hamzaoğlunun yaptığı bir araştırmayla gündeme geldi. 2004te Dilovasında kanserden ölümlerin suratta 34 gibi yüksek bir bazda olduğunu gören Prof. Dr. Hamzaoğlu ve ekibi Henüz detaylı bir İnceleme yapmaya karar kocaeli haberleri vermiş. “2005te bir hafta süreyle Dilovasına kamp kurduk. 2004te ölen vatandaşların evlerini yek yek ziyaret ettik. Ölüm sebeplerini kocaeli haberleri sorduk. Patoloji raporlarını aldık. İkinci İncelemede da kanserden ölüm oranı, ilkinin verilerini doğrulamış. 2006da biten ikinci araştırmanın en mühim sonucu ise, TBMMnin Dilovası için bir çevre komisyonu kurarak bölgeyi mercek altına alması oldu.





Anne sütünde ağır metal





2011 senesi Mayıs ayında biten, yeni doğan bebekler ve Ana sütünde yaptıkları araştırmanın Neticeleri Henüz ürkütücü. Ana sütü ve yeni doğan bebeklerin ilk dışkılarında kansere yol açan ağır metaller tespit edilmiş. Üstelik bu metaller yalnızca Dilovasında değil Kocaelinin çeşitli ilçelerindeki bebeklerde de bulunuyor.





Hamzaoğlu o verileri şöyle anlatıyor: “Bizim Ana sütü ve kocaeli haberleri bebek kakası Üstünde yaptığımız araştırmalarda, Dilovası yakınlarındaki Başka bölgelerde de bu metallere rastladık. Derecesi Değişik Fakat olmaması şart kocaeli haberleri olan çinko, demir, alüminyum, kurşun, kadmiyum gibi ağır metaller Kandıradaki annenin sütünde de var. Miktarları farklı. Kaynağa yakınlığı ile İlgili olarak Değişiklik gösteriyor. Fakat hepsinde var.





Araştırmalarını Sıhhat Bakanlığının ve üniversitenin desteğiyle yapan Prof. Dr. Haysiyet Hamzaoğlu, bu çalışmanın sonuçlarının bir gazetede yayınlanmasıyla dönemin İzmit Belediye reisi Kocaeli Büyük Şehir Belediye Başkanı tarafından üniversiteye şikâyet edildi. Gerekçe, vatandaşı paniğe sevk ettiği iddiasıydı. Bunun üzerine üniversite yönetimi, yayınlanmamış bir araştırmanın sonuçlarını İzahın etik özensizlik olduğu gerekçesiyle soruşturma açarak Hamzaoğluna İkaz cezası verdi. Hamzaoğlu bu konuda açtığı davaları kazandığını belirterek “Yayınlanmamış kocaeli haberleri bilimsel data açıklanamaz diye bir Norm yok. Bir araştırmanın bilimsel bir dergide yayınlanması fazla uzun bir süreç. Sonuçta 2011de biten çalışma 2014 Şubat ayında yayınlandı. diyor.





Hamzaoğlu, dünya ve Türkiye kanser oranlarının suratta 12 seviyesinde, Dilovasında ise suratta 32,3 olduğunu aktarıyor.

“Devletim var mı, görmek istiyorum



 







Fatih Mahallesinde yaşayan Sevgi Cebeci, dört Sene önce lenf bezi kanserine yakalanmış. Lenf bezi kanseri, vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması ile oluşan bir kanser türü. Çelebi, hastalığının sebebinin yaşadığı mahalledeki hava kirliliği olduğunu düşünüyor; “Kanser olduğumu söyleyen Hekim Dilovasında yaşadığımı öğrenince, ‘Neden orada oturuyorsun, kocaeli haberleri orada oturmak kanser sebebi dedi. Gün geldi, eşlerimizi işe gönderir, biz hastaneye giderdik. Tüm çocuklar hasta olurdu. kocaeli haberleri Günlerce kapı pencere açamadığımızı biliyorum. Tankerler gelip kimyasal alırken kokudan duramazdık. Toz bir yandan koku bir yandan. Baktık ki hâlâ Pislik devam ediyor. Kimse bizi düşünmüyor… Dava açtık. Peşini bırakmayacağız. Bir lira da olsa devlet bu cezayı alacak. kocaeli haberleri Bu davayı açtım çünkü benim devletim var mı, görmek istiyorum. Ağzım yara doldu, aylarca mamayla beslendim.





Dava, İzmit 1. kocaeli haberleri Yönetim Mahkemesinde 2013 Aralık ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı açılmış. Yaşadığı mahalle ve çevrede devletin Lazım Önlemleri almadığını söyleyen Sevgi Cebeci “Biz burada yıllardır otururken, derhal yanı başımıza kimyasal tankların olduğu organize sanayi kurdular. Sebep biz gidecekmişiz buradan? Onlar gitsin. diyor. Sevgi Cebeci ile konuşurken Başka mahalle sakinleri de her üç evden birinde Kesinlikle hasta olduğunu söylüyor. Sevgi Cebeci “Son olarak komşumuz Melek Kuzuyu kolon kanserinden kaybettik, partneri Adem Kuzu da kan kanseri. Söyleyerek mahallede Yüzlerce şahsın hasta olduğunu aktarıyor. Eşini kaybeden Adem Kuzu hastanede olduğu için kocaeli haberleri görüşemiyoruz.





Tek çare vatandaşın taşınması





“Bölge artık doymuştur. Yeni işletmelerin Mutlaka açılmaması gerekiyor. Mevcut sanayinin de Fakat belli alanlarda, belki kapasite artırmaksızın teknolojiyi yenilemesi gerekir. Ancak sonraki gelişmeler adeta bu raporla alay edercesine oldu.  TBMM Çevre Komisyonu üyesi İzmit CHP milletvekili Mehmet Hilal Kaplan 2007 tarihli rapordaki önerileri bu sözlerle aktarıyor.





Ancak gelinen noktada Dilovasının dört bir yanına yeni işletmeler açılmış. Kaplan, “İlçenin kuzeyine bir termik santral yapılıyor. Açık alana fazla büyük kömür depoları kuruldu. Dört adet yeni organize sanayi bölgesi eklendi. Üstelik bunlardan biri Dilovasında iki mahallenin ortasına kocaeli haberleri kuruldu. star mahallesi bu yüzden tamamiyle taşındı. Söyleyerek artık yek çarenin vatandaşın taşınması olduğunu belirtiyor; “Bu aşamada sanayinin kocaeli haberleri buradan taşınma imkânı bulunmuyor. Ya uzun süreli bir sürecin sonunda vatandaşlar taşınacak, toplu Ev projeleri yapılacak ya da bu insanlar yeni hastalıklarla karşı karşıya kalacak. diyor.





TBMM Çevre Komisyonunun raporuna rağmen, bölgede yeni işletmeler açılmasına niçin izin verildiğini İzmit Şehir Çevre Müdürlüğüne sorduk. Ancak, valiliğin izin vermemesi Sebebiyle sorumuza Yanıt alamadık. Belediye ise bu konuda yetkinin kendisinde olmadığını söylüyor.



 







Meclis kararları uygulanmadı





Fatih Mahallesi sakinlerinden Ahmet Cebeci 1971de geldikleri Dilovasının artık yaşanmaz hale geldiğini söylüyor; “Sanayicinin pervasızlığı bizi çevreci yaptı. Bu mahalle bu bölgedeki son yeşil alana sahip. Onu da almak kocaeli haberleri istiyorlar. Komisyonun kararlarında bir çivi bile çakılmayacak, deniyordu. Filtreler takıldı Fakat akşam sekizden sonra hiçbir filtre çalıştırılmaz. kocaeli haberleri Neden? Enerji fazla gidiyormuş. Bu milleti öldürmek zorunda değilsin.





“Kirlilik Yanlızca sanayiden kaynaklanmıyor





Eleştirilerin hedefindeki sanayicilerin yer aldığı Dilovası Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) yetkililerine başta filtre iddiası, şikâyetleri, eleştirileri sorduk. Sorularımıza yazılı Yanıt vermeyi Seçim ettiler. DOSB reisi Mustafa Türker adına gönderilen açıklamada, sanayi atıklarının arıtılması için 2010′da arıtma tesisi kurulduğu belirtiliyor. DOSB, bölgedeki kirliliğin yalnızca sanayicilerden kaynaklanmadığını iddia ederek İzmit Üniversitesi ile yaptıkları bir çalışmanın sonuçlarını paylaştı: “Hazırlanan rapor Neticesinde kocaeli haberleri kirletici kaynağı olan firmalar ve eksiklikler, bölgenin konumundan kaynaklanan (çanak şeklinde olması), TEM ve D-100 Siyah yolundan kocaeli haberleri gelen Vasıta kirliliği ve gecekondularda yakılan kalitesiz yakıtın da tesiri olduğu belirlenmiştir.





İddiaları kabul etmeyen DOSB yönetimi şirketleri Tertipli aralıklarla denetlediklerini belirterek Pislik limitlerinin aşılması durumunda “Kirlilik Tedbir Bedeli ismi altında ceza kestiklerini aktardı. Tekrar bölgenin çeşitli noktalarına sanayicilerin hibe kocaeli haberleri ettiği hava kirliliğini ölçen ölçüm aletleri takılmış. Bu cihazlarla Pislik Devamlı ölçülüyor.





Soru fazla Cevap yok





Bölgedeki denetimleri yapmak kocaeli haberleri ve izlemekle Yetkili en mühim kurumlardan biri de, İzmit Valiliğine bağlı Çevre kocaeli haberleri Müdürlüğü. Fakat bu kurumla yazılı ve sözlü olarak görüşme isteğimizi iletsek de, İzmit Valisinin ‘uygun görmediği cevabını aldık. Dilovasının bağlı olduğu İzmit Belediyesi Çevre savunma ve Kontrol Daire reisi Necmi Kahraman ise sorularımıza verdiği yazılı cevapta, sanayi kuruluşlarını denetleme yetkisinin yasal olarak Valiliğe bağlı Çevre savunma Müdürlüğünde olduğunu yineliyor.





Bölgedeki fabrikaların filtre takma zorunluluğu var Fakat Dilovası sakinleri, çoğunun akşam saatlerinde filtreleri çalıştırmadığını iddia ediyor. 





Necmi Kahraman bölgede 16 arıtma tesisi kurduklarını ve bu sayede İzmit Körfezinde kocaeli haberleri kirliliği mühim ölçüde engellediklerini belirtiyor. ve ayrıca körfezdeki limanlara gelen gemilerin atık sularını toplayarak hem gelir elde kocaeli haberleri ettiklerini, hem de körfezin kirlenmesinin önüne geçtiklerini söylüyor. Fakat belediyenin bu yorumlamasının elimize geçtiği gün, Kocaeli Körfezinin üzerini kaplayan kimyasal atıkların fotoğrafları Milli çokca yayın organındaydı.

Bölgede yaptığımız çalışmada Mahalli Dilovası Belediyesi kendilerinin sorumlu olmadığını, yetkinin Büyükşehirde olduğunu açıklıyor. Büyükşehir Belediyesi ise sanayi kuruluşlarını denetleme yetkisinin İzmit Valiliği ve ona bağlı Çevre Müdürlüğünde olduğunu söylüyor.





Valilik sorularımıza Cevap vermezken, sanayi kuruluşlarını kontrol etmek ve denetlemekle mükellef en mühim müessese olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sorduğumuz sorulara da Cevap verilmedi. Bölgedeki hava kirliliğini ölçen sensörlerdeki değerler, sanayi kuruluşlarının genişlemesi ve kocaeli haberleri denetlenmesine ait bir ay önce sorduğumuz sorulara da yayına girdiğimizde Cevap gelmemişti



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder