23 Ağustos 2014 Cumartesi

Depremin hesabı mahşere kaldı


17 Ağustos 1999 Marmara Zelzelesi resmi rakamlara göre 17 bin 480 can aldı, 43 bin 953 Şahıs ise yaralandı. 505 şahsın sakat kaldığı deprem, 285 bin 211 Ev ve 42 bin 902 iş yerinin hasar görmesine Sebep oldu. Marmara Bölgesinde 133 bin 683 apartmanın çökmesi Sebebiyle on Yüzlerce yurttaş evsiz kaldı. Pekala çekilen acıların hesabı kocaeli haberleri mahkemelerde sorulabildi mi? Bu soruya o Devirde depremzedeleri savunan avukat Cengiz Sarıbay “Hayır yanıtını verdi. Sarıbay, kocaeli haberleri Zelzele davalarında mahkemelerin verdiği kararların kamu vicdanını tatmin etmekten fazla Irak olduğunu söyledi.





ETKİN YAPILAMADI

Sarıbay, depremin verdiği hasarın ve can kaybının fazlalığı Sebebiyle savcıların etkin bir Biçimde soruşturma yapamadığını anlattı. Avukat Sarıbay, “Bir gece içerisinde Kocaelide 50 binden çok apartman yıkıldı, Yüzlerce insan öldü. O ortamda işlemlerin olması şart olan Biçimde yapılamadığı bir gerçek. Savcılar, gece-gündüz demeden otopsilere girdiler, keşif yaptılar. O nedenle Sıhhatli soruşturmalar yürütülemedi. Çevre Şehir ve ilçelerden de savcılar Vazifelendirildi Fakat çözüm olmadı Açıklamalarını kullandı.





DEPREM İÇTİHADI YOKTU

Cengiz Sarıbay, dava sürecinde karışıklık yaşandığını da vurgulayarak o Devirde mahkemelerin ve Yargıtayın Zelzele davaları mevzusunda bir içtihat kararı olmadığını Kocaelideki iki ağır ceza mahkemesinin Değişik kararlar aldığını Anlatım etti.





İKİ Değişik UYGULAMA

Hatırlanacağı üzere depremzedelerin açtığı davalarda; müteahhitler, inşaat mühendisleri ve belediye görevlileri yargılanmıştı. İzmit 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Konut tesliminin üzerinden 5 Sene geçtiği gerekçesiyle çokca davada zamanaşımından beraat kararı verdi. İzmit 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise zamanaşımı süresini depremin olduğu günden başlatarak, sorumlulara ceza verdi. 





ESKİ KANUNA GÖRE 

Avukat Cengiz Sarıbay, “Yargıtay, bu davalarla Alakalı kararlarında bir içtihat oluşturdu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, zamanaşımı süresinin, depremden sonra başlayacağına hükmetti. Suç Tarifi ise Eski Türk Ceza Kanununun 383üncü maddesinde belirtilen ‘tehlike sorumluluğu oldu şeklinde konuştu.





ÇOK AZ DAVA AÇILDI

Depremin Peşinden açılan davalar, evi yıkılan ve yakınlarını kaybedenlerin sayısıyla karşılaştırıldığında, devede kulak kalmıştı. Sarıbay, “Hatırladığım kadarıyla kocaeli haberleri İzmitte 50 civarında dava açılmıştı. merhamet duygusu, tevekkül inancı ve parasal imkansızlıklar Sebebiyle dava açmayanların sayısı fazla fazlaydı dedi.





TATMİN OLMADI

Çok az sayıda sorumlunun 3 Sene hapis cezası aldığını ve 2 Sene hapis yattıktan sonra tahliye olduklarını vurgulayan Sarıbay, “Kararlar ve yargılama süreçleri, kamu vicdanını tatmin etmedi. Zarara uğrayanlar tazmin edilmedi diye konuştu. Ellerine Kişilik denetim şirketleriyle Alakalı dava dosyaları geldiğini de vurgulayan Sarıbay, “Zemin etüdü yapan şirketlerin, bu işi layıkıyla yaptığına inanmıyorum. Mesela benim baktığım bir davada emekli bir inşaat mühendisi, ‘Ben bu etüde imza atmadım, Firma benim adıma kaşe yaptırmış diyor şeklinde konuştu. 





AKLINIZDA BULUNSUN

Sarıbay, yeni Ev Meydan ya da almayı düşünenlere ise şu tavsiyelerde dbulundu: “Bina alırken, belediyelerle, resmi kurumlarla irtibata geçsinler. apartmanın sağlam olduğunu gösteren raporları Araştırmadan Ev almasınlar. Satın aldığı konutun hasarlı olduğunu öğrenen kişi, ‘ayıplı mal bildiriminde bulunabilir. Satış sözleşmesi feshedilir ve parasını geri alabilir.





-Emrah TAŞTAN



kocaeli hava durumu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder