25 Ağustos 2014 Pazartesi

Can kurtardılar ‘yararlı olamadılar


17 Ağustos 1999 Depreminin Peşinden kurulan Gölcük Arama Kurtarma Derneği (GESOTİM), Vatan içi kocaeli haberleri ve Vatan dışındaki Naturel afetlerde bugüne kadar Onlarca can kurtardı, Yüzlerce insana Destek eli uzattı. Fakat kamu yararına Personel dernek statüsüne geçmek için yıllardır verdiği maç sonuçsuz kaldı. GESOTİM reisi Necmi Kocaman, yetkililere “Bu işi bitirin çağrısında bulundu.



 



DENETLEMELERDEN GEÇTİ

GESOTİM, 2010 Senesinde kamu yararına Personel dernek olmaya karar verdi ve başvuruda bulundu. İçişleri ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan başvuru, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne gitti. Yapılacak yek bir işlem kalmıştı. Karar, Bakanlar Kurulunda imzaya açılacak ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecekti. Fakat olmadı. O imzalar 3,5 yıldır bir türlü atılmadı.



 



SEÇİM OLDU, YARIM KALDI

Karar 12 Haziran 2011 genel seçimi öncesinde imzaya açıldı ve bir takım bakanlar imzaladı. Ancak, seçimlerden sonra yeni kabine kurulunca, GESOTİMin kamu kocaeli haberleri yararına Personel dernek statüsüne girmesi kararı bir Diğer bahara kaldı. Yazılar, başvurular sonuçsuz kaldı.



 



KAPILAR AŞINDIRILDI



GESOTİM reisi Necmi Kocaman, sorunun çözülmesi için Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bakan Fikri Işık, milletvekilleri, bürokratlar gibi fazla sayıda siyasetçiye gitti. Fakat GESOTİMin kamu yararına Personel dernek olması için bir imza atılamadı. Kocaman, kararda o Devirde patlayan Deniz Feneri Yolsuzluğunun tesiri olduğunu belirtti.



 



DENİZ FENERİ ÇARPTI

Deniz Fenerinin kamu yararına Personel dernek olması skandalın ilk patladığı dönemde, mevzu yoğun tepkilere Sebep olmuştu. Kocaman, 3.5 yıldır kamu yararına dernek statüsüne geçmek için bekleyen GESOTİMin önündeki bu engelin kaldırılması kocaeli haberleri çağrısında bulundu. Kocaman, “17 Ağustosta bize bir sürpriz yapsınlar, kararımızı onaylasınlar dedi.



 



ELLİBEŞTEN DESTEK

Gölcük Belediye reisi Mehmet Ellibeş de Kocamanın bu talebine Yardım verdi. Ellibeş, “GESOTİMi tebrik ediyoruz. İlçemizden böyle bir arama kurtarma timi kurulması fazla büyük bir şey. İmkansızı başardı Necmi bey dedi. Ellibeş, “GESOTİMin çağrısına ben de katılıyorum ve destekliyorum. Tıkandığı yerde Bütün imkanlarla yardımcı olacağız, Lazım girişimlerde bulunacağız diye konuştu. 



 



KAMU YARARINA DERNEKLER



Kamu yararına Personel dernekler, izin almadan Destek toplayabilir. Resmi evraklar damga vergisine tabi değildir. Kanunla belirlenen tespit ve hizmetleri için KDV istisnasından yararlanırlar. Veraset ve intikal vergisinden muaf tutulurlar. Sahip oldukları apartman ve arazileri emlak vergisinden muaftır. Bu derneklere senelik gelirin suratta 5ini aşmamak kaydıyla yapılan bağışlar vergi matrahından indirilebilir. Ticari amaç güdülmeyerek ithal edilen eşyaların gümrük vergisinden muaf tutulurlar. Bu derneklerin düzenlediği eğlencelerden, eğlence vergisi alınmaz. Hazineye kayıtlı taşınmazlar bu derneklere satılabilir. Kamu yararına Personel dernek reisleri devlet protokolünde yer alır. Kamu yönetimleri tarafından bu derneklere Destek yapılabilir. -Emrah TAŞTAN-



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder