10 Eylül 2014 Çarşamba

KOÜ Organ Nakli Merkezi Yaşam kurtarıyor


2010da resmi olarak kuruluşu tamamlanan İzmit Üniversitesi (KOÜ) Organ Nakli Merkezi, Türkiyedeki 111 organ nakli merkezinden biri haline geldi. Kurulduğu günden bu yana fazla sayıda böbrek nakli gerçekleştiren merkez, suratta 90ın üzerindeki başarı oranıyla böbrek yetmezliğine Alan okuyor. Kendilerine yapılan insafsızca eleştirilerine ise “Merak etmeyin kimsenin fişini çekmiyoruz şakasıyla göndermede bulunuyorlar. KOÜ Organ Nakli Merkezinin öyle koca koca binaları yok.





BAŞARILI BİR EKİP

Küçük bir koordinatör odası ve küçücük bir Ürün depoları var. “Haydi denildiğinde 90 litre kapasiteyi bulan buz dolu organ nakliyat kutularını alıp düşüyorlar yola. Saatler süren ameliyatta yorgun düşen hekimler, yolculuk esnasında uyku ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Bu fedakar ekibin sorumlu amiri Başhekim Prof. Dr. Nazım Mutlu. Nakil merkezi sorumlusu Doç. Dr. Levent Özkan, sorumlu yardımcısı Doç. Dr. Erkan Dervişoğlu, Yrd. Doç. Dr. Tonguç Utku Yılmaz, organ ve doku nakli koordinatörleri Mehmet Yalman ve Hakan Savcıdan oluşan bu ekip, canla başla çalışıyor.



 





2011DEN BERİ NAKİL VAR

Nakil merkezi sorumlu yardımcısı Doç. Dr. Erkan Dervişoğlu, organ nakli çalışmaları hakkında mühim bilgiler verdi. Şubat 2011de ilk böbrek naklini gerçekleştiren merkez, o günden bu yana çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyor. Merkez, kurulduğu günden beri 4ü kadavradan olmak üzere 27 böbrek nakli gerçekleştiren KOÜ Organ Nakli Merkezi, her geçen gün Henüz da profesyonelleşmiş. Orga nakillerinin büyük bölümü canlıdan yapılıyor Fakat Görevliler bu pozisyondan pek memnun değil. 





HERKES BAĞIŞLAYAMAZ

Dervişoğlu, canlıdan organ naklinin Seçim Sebebi olmadığını belirterek, “Canlı vericiyi her ameliyatta meydana gelebilecek komplikasyonlara açık hale getiriyorsunuz bir kere. Vericinin iş takadi kaybı oluyor. Ameliyatın Tesizleri düşük de olsa görülebiliyor. Bu riski almak Güç kocaeli haberleri bir şey diyor. Her isteyen organını bağışlayamıyor. Her türlüsü illegal olan organ satışını önlemek için çeşitli şartlar konulmuş organ bağışına. Dördüncü dereceye kadar akrabalar yani anne, baba, çocuk, kardeş, dede, nine, torun, amca, hala, dayı, teyze, yeğen ve bunların çocukları verici olabiliyor. 





CANLIDAN NAKİL PLANLI

Evli kişilerde partnerin dördüncü derece akrabaları da bağış yapabiliyor. Fakat 2 Sene evli kaldıktan sonra... Bu Tedbir de organ satışını önlemek için alınmış. Dervişoğlu, yapılan işlemi, “Canlıdan yapılan organ nakilleri Henüz planlı ve programlı oluyor. Henüz önceden çeşitli tahliller yapılıyor. Verici ve hasta hazırlanıyor, organ nakli Relax Biçimde gerçekleşiyor sözleriyle anlatıyor. Dervişoğlu, kadavradan naklin öncelikli Seçim olduğunu belirterek, “Canlıdan nakil işlemini, yek böbrek alınabilmesi Sebebiyle de Seçim etmiyoruz. Bir kadavradan ailesinin müsaade etmesi halinde 2 böbrek, 2 karaciğer, kornea, kalp, akciğer, pankreas, yüz, kol ve bacak nakli Olanaklı olabiliyor. Yani hayatını kaybeden bir Şahıs fazla sayıda insana Ümit ışığı olabiliyor dedi.



 







KADAVRADAN NAKİL

Kadavradan organ nakli ise hem ekip çalışması hem mesleki bilgi ve tecrübe hem de büyük bir hız istiyor. Yetkililer, organ nakli ameliyatlarının normal ameliyatlara göre fazla Henüz Güç olduğunu belirterek, Değişik branşlarda ani çok cerrahın çalışmasıyla yapıldığını anlatıyor. Doç. Dr. Dervişoğlu, “Kadavradan nakil fazla süratli olmayı gerektiren bir iş. Dakikalık müdahaleler gerektirebiliyor. Tıbbi ve cerrahi komplikasyonları olan bir şey. Hastanın ameliyat sonrası Devirde de uzun Zaman takip edilmesini gerektiriyor. Herhangi bir olumsuzluk yoksa hasta nakilden 10 gün sonra taburcu edilir diye konuştu.





ALARM VERİLİYOR

Sözlerini sürdüren Doç. Dr. Dervişoğlu, “İlk ay haftada 2, ikinci ay haftada 1, üçüncü ay 15 günde bir ve Henüz sonra periyodik kontroller devam eder. Bu Zamanda nelerin takip edilmesinin gerektiği protokollerle belirlenmiştir Açıklamalarını kullandı. Kadavradan nakil sırasında organ nakli merkezi, alarm durumuna geçiyor adeta... Organ ve doku nakli koordinatörü Mehmet Yalman bu hususda ekibi toplayarak işi organize eden görevli. kocaeli haberleri “Organ nakli bilgisi geldiyse o Devirde 2-3 gün hiç uyumuyoruz diyen Yalman süreci şöyle anlattı: “Yoğun bakımda yatan hastanın Akıl ölümünün gerçekleştiği heyet tarafından belirleniyor. 





HIZ fazla ÖNEMLİ

Bölgemizde kayıtlı hastalara caiz organ bulunduğu bilgisi Sıhhat Bakanlığı UKM ve BKM aracılığıyla KOÜ Organ Nakli Koordinatörüne iletiliyor. Koordinatör, Doktorları ve Çalışanı bilgilendiriyor. Doktorlar ve Çalışan kısa bir toplantı yapıyor. Bölge Koordinasyon Merkezi, organ nakli ekibine ameliyat yer ve saatini bildiriyor. Ekip en hızlı Biçimde bölgeye ulaşıp organı alıyor. Sorumlu olduğu bölgeye dönen ekip, organı naklediyor.



 





KURUMLARIN İŞ BİRLİĞİ

Ulusal Koordinasyon Merkezi, organ naklinin Sıhhatli ve süratli yapılması için tedbirler almak üzere Tüm kurumlara emretme yetkisine sahip. Zaten organ nakli, Sıhhat Bakanlığı, TSK, Güvenlik gibi Tüm kurumların koordineli çalıştığı bir sistem...Yalman, organ nakli merkezindeki çalışmanın 24 saat olduğunu ve gönüllülük esasına göre işlediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Gece gündüz yok bu işte. 24 saat telefonumuz açık. Her an, hastalarımıza caiz bir organ çıkabilir. Beni bir kez, evlilik yıldönümümüzde eşimle Aş yerken çağırdılar. ‘İnsan yaşamı Henüz önemli deyip kalkmak zorunda kaldım masadan...





İŞLEMLER MERKEZİ SİSTEMDEN

Hangi organın hangi hastaya nakledileceği, tamamiyle pc sistemiyle belirliyor. Sıhhat Bakanlığında kaydı bulunan hastalar ile nakledilecek organların işlevleri yek yek karşılaştırılıyor. Bu arada ne hastane görevlilerinin, ne hasta yakınlarının, ne de organı bağışlayanların bir yönlendirme yapması Olanaklı değil. Bölge ve Milli Koordinasyon Merkezleri en caiz hastaya organın nakledilmesi için emir veriyor. 





ACİL DURUM BUTONU

111 organ nakil merkezinde bulunan koordinatörler, Şayet baktıkları hastalardan birinin Yaşamsal tehlike Hususu ortaya çıkarsa İvedi durum butonuna basarak sisteme İkaz yolluyor. Bu yolla, hasta hayatını kaybetmeden Henüz hızlı organ bulabilme talihi artırılıyor. Koordinatör Yalman, merkezin tanıtımının eksik olduğu özeleştirisini yapıyor. Yalman, Kocaelide çokca yurttaşın KOÜ Organ Nakil Merkezinden habersiz olduğunu anlatıyor. hakikaten de bu kadar başarılı bir çalışmanın duyurulması mevzusunda sıkıntı yaşandığı görülüyor.



 



Kritik nokta Akıl ölümü



Organ bağışı ve nakli konularında en fazla Baş karıştıran nokta Akıl ölümü... Bilgisizlik kocaeli haberleri Sebebiyle Akıl ölümü, yoğun bakım ve travmayla



Organ bağışı ve nakli konularında en fazla Baş karıştıran nokta Akıl ölümü... Akıl ölümü, şahsın hayatını kaybetmesi manasına geliyor. Bu durum şüpheye yer bırakmaz Biçimde çokca İnceleme ve heyet incelemesiyle tespit edilip Akıl Ölüm Kurulu raporu tutuluyor. Hekimler Akıl ölümünü, “Beyin ölümü geri dönüşümü olmayan fonksiyon kaybı olarak tanımlanabilir. Akıl ölümü, şahsın Hayat fonksiyonlarını kaybetmesinin ardından, organ nakli ihtimaline karşı Yardım aletleri ve ilaçlarla kısa bir müddetliğine organlarının çalıştırılmasıdır. Bu işlemler hayatın sürdüğü manasına gelmez şekilnde tanımlıyor.





BEYİN ÖLÜMÜ TANISI

Beyin ölümü Teşhisinin konulabilmesi için çokca test ve aşamanın geçmiş olması gerekiyor. Bu tetkiklerden biri var ki, Akıl ölümü ile koma hali arasındaki Hususu net Biçimde ortaya koyuyor: Akıl sapı refleksleri... Hayati fonksiyonları devam eden hastalarda, beyindeki refleksleri tahlillerde görmek mümkün. Fakat Akıl ölümü gerçekleşmiş hastaların tetkikleri Akıl bölgesinde hiçbir Hayat belirtisi olmadığını ortaya koyuyor. -Emrah TAŞTAN-



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder