17 Eylül 2014 Çarşamba

Eleman sabit değil azalan gelirli


kocaeli haberleri

Türk-İş, artan oranlı verginin vergi adaletini ücretli aleyhine bozduğunu ortaya koyan çalışma hazırladı. Buna göre 2006dan bu yana uygulanan vergi sistemi Sebebiyle asgari ücretlilerin ödediği vergi suratta 20ye kadar çıkıyor. İşçi Ücretlerinin Vergilendirilmesinde Adalet İstiyoruz başlıklı çalışmada, mevcut vergi sistemi yüzünden gelir ve kazanç üzerinden toplanan verginin yaklaşık üçte ikisinin ücretliler tarafından ödenir hale geldiğini belirledi.

 



KAÇANA ÇARE GEREKLİ

Ücretliler üzerindeki ağır vergi yükünün büyük ölçüde vergi ödemesi gerekenlerin bu yükümlülükten kaçabilmelerinden kaynaklandığı Anlatım edilen çalışmada, Türkiyede gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunu ücretliler oluşturmaktadır. Ticari ve serbest kazanç sahiplerinin mühim kocaeli haberleri bir bölümü ise vergi yükümlüsü yapılamamıştır iddiasına yer verildi.

 



2 BİN 200 LİRANIN 225 LİRASI GİTTİ

Vergi dilimleri Sebebiyle ücretlilerin maaş gelirlerinde mühim erimeler oluşmaya başladığı, bu nedenle sabit gelirli ifadesinin yerini azalan gelirli ifadesinin aldığını vurgulayan Türk-İş, Mesela maaş 2 bin 200 lira aylık Meydan bir ücretlinin artan oranlı vergi dilimi Sebebiyle 225 lira Fiyat kaybına uğradığını hesapladı. Bu ücretlinin Yıl minvalinde aldığı net Fiyatı Sene sonunda da alabilmesi için maaşına suratta 16,7 zam yapılması gerekiyor.

 



İŞÇİ İLE Patron AYNI

Türk-İş, ücretliler yönünden vergi adaletsizliğinin bilhassa 2006da yapılan vergi değişikliğiyle Henüz da arttığını belirledi. Yapılan değişiklikle, ticari kazanç sahiplerin vergisinde 5 puanlık iyileştirme yapılarak ilk vergi dilimi suratta 15e indirildi ve suratta 25lik dilim de 27ye çıkarıldı. Türk-İş, En büyük vergi ödeyicisi olan işçileri işverenlerle Benzer oranlarda vergilendirmek haksızlıktır denildi.





REFORM GEREKİYOR

Türk-İş ra­po­run­da, Ver­gi­de ger­çek an­lam­da re­form, an­cak üc­ret­li­ler aley­hi­ne var olan çar­pık ya­pı­nın de­ğiş­ti­ril­me­siy­le müm­kün. Ön­ce­lik­le emek üze­rin­de­ki ver­gi yü­kü­nün azal­tıl­ma­sı ve ver­gi­nin ge­niş kit­lele­re adil bir şe­kil­de yan­sı­ma­sı­nın sağ­lan­ma­sı ge­rek­li. Bu ül­ke­nin sağ­la­dı­ğı kay­nak­la­rı kul­la­na­rak ge­lir ve ser­vet el­de eden­ler, top­lu­ma kar­şı yü­küm­lü­lük­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­me­li ve ka­zanç­la­rı ora­nın­da ver­gi öde­me­le­ri sağ­lan­malı­dı­r çağ­rı­sı ya­pıl­dı. 



 





 



kocaeli haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder