20 Eylül 2014 Cumartesi

KOÜden Akıl ölümü semineri


Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Organ Nakli Merkezi, organ nakli mevzusunda farklılık yaratmak amacıyla dün KOÜ Tıp Fakültesi Bölümünün Konferans Salonunda ‘Beyin Ölümü Semineri düzenledi. Anestezi ve Reanimasyon Anne ilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Nur Baykara ve Organ Nakli İstanbul Bölge Koordinatörü Dr. Ali Demirel tarafından verilen seminere; öğretim üyeleri, hastane Personelleri ve tıp öğrencileri katıldı. Prof. Dr. Baykara, konferansta katılımcılara Akıl ölümünün nasıl meydana geldiğini ve nasıl tespit edildiğini ayrıntılarıyla anlattı.





DÖNÜŞ Olanaklı DEĞİL

Beyin ölümü tutanakla tespit edilmiş Şahısların hayata dönüşünün Olanaklı olmadığına Anlatım eden Baykara, “Bu durumdaki vakalar, organ nakli için değerlendirilebilir. Amaç Akıl ölümü üretmek değil, Akıl ölümünü tespit etmektir. Öncelikli amacımız insanları yaşatmaktır. Bütün müdahalelere karşın kurtaramadığımız hastalar için ise donör kocaeli haberleri çalışması yürütmeliyiz. Bizim sorunumuz Akıl ölümünün tespiti değil, Akıl ölümü tutanağına imzanın atılmasıdır. Burada Neyazıkki sıkıntılar olabiliyor. Bundan sonraki süreçte ise organ nakli koordinatörleri devreye giriyor şeklinde konuştu.



 





İŞTE Akıl ÖLÜMÜ

Yukarıdaki görüntü Sıhhatli bir insanla, Akıl ölümü meydana gelen Şahıs arasındaki farkı gösteriyor. Anjiografi sonrası ortaya çıkan bu görüntü, söylentilerin aksine Akıl ölümünün bilimsel testlerle ortaya konulduğunu gösteriyor. Kan hareketinin görüldüğü soldaki görüntü hayatta olan bir şahsın beynine, boş görünen ise Akıl ölümü gerçekleşen bir hastanın beynine ait.



 



 





GÖNÜLLÜLÜK GEREKİYOR

Baykaranın Peşinden Organ Nakli İstanbul Bölge Sorumlusu Ali Demirel bir konuşma yaptı. Demirel, “Organ nakli gönüllü olarak yapılan bir çalışmadır. talep ettiğiniz kadar yasalar çıkarın, gönüllülük temelinde bir çalışma gerektirir. Tıbbi olarak Mutlak bir durum olan Akıl ölümünü tespit eden doktorlar, Akıl ölümü tutanağına imza atmakta ürkek davranıyor dedi. Akıl ölümünü kocaeli haberleri anlatabilmek için İspanyada yapılan bilimsel çalışmalara ilişkin bir videoyu katılımcılara izleten Demirel, lazarus refleksi olarak bilinen ve ölmüş kimselerde görülen bir takım kas hareketlerini anlattı. 





HERKES ÇALIŞMALI 

Organ naklinin ehemmiyetinin Gereksinim duyanlar tarafından anlaşılabildiğini vurgulayan Demirel, “Bizim amacımız, yarın başımıza neler gelebileceğini gösterip, empati kurulmasını sağlamak. Bugün organ bağışlarsak, organ nakline evet dersek, ileride de organ bekleyen 70 bin civarındaki hastanın arasına girebiliriz dedi. Demirel, organ naklindeki başarının başhekimden güvenliğe hastane Çalışanının özeni ve çalışması sayesinde ortaya çıktığına işaret etti.



 







YOĞUN BAKIMI BOŞALTIN

Demirel, Türkiyede yoğun bakım servislerinin iyileşmeyen Fakat bakıma Gereksinim duyan hastalarla dolu olduğunu kaydederek, “Bunu Fakat trafik kazasında yakını ağır yaralanan Şahıslar anlar. Hastane yoğun bakımında yer bulunamadığı Süre bu duruma anlaşılabilir. Sıhhat Bakanlığı verilerine göre yoğun bakımlar suratta 35 oranında Lüzumsuz kullanılıyor. Bu bizim bölgemizde en az suratta 45tir. Bu nedenle Gereksinim duymayan hastaları kocaeli haberleri yoğun bakımdan alalım. Yoğun bakım ünitelerini boşaltalım uyarısında bulundu. - Emrah TAŞTAN -



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder