17 Eylül 2014 Çarşamba

Ambalajlarda Saklı zam oyunu


kocaeli haberleri

Fiyatı Devamlı artan çokca Malzemede firmalar gramaj küçültme yoluyla halkın tepkisini kırmaya çalışıyor. İlk başta market markalı Malzemeler olarak bilinen Private Label (PL) ürünlerde başlayan Ufak gramajlı satışlar Henüz sonra sektörün büyük şirketleri tarafından da kullanılmaya başlandı.

 



DOLAR Ücretleri ARTIRDI

Son iki ayda doların Türk Lirası kocaeli haberleri karşısında hızla kıymet kazanmasıyla çokca mahsülün Ücreti suratta 50ye yakın arttı. Ücret artışının göze batmaması için çokca Malzemede kocaeli haberleri 1 kiloluk ambalajlar yerine 700 veya 800 gramlık ambalajlarda Henüz düşük fiyatla kocaeli haberleri satılan Malzemeler rağbet görmeye başladı. Düşük ambalajlı ürünlere yağdan peynire, şekerden salçaya, yoğurttan bala kadar çokca Meydanda rastlamak mümkün.

 



PEYNİR İLK SIRADA

Üreticide ucuza alındığı halde marketlere gelene kadar Ücreti katlanan ürünlerde kocaeli haberleri düşük gramaj Henüz fazla görülüyor. Mesela Henüz önce 1 kilo ve 500 gram şeklinde satılan taze kaşar peyniri son Devirde 700, 400, 250 ve 200 gram şeklinde satılmaya başlandı. 2.5 kilo olarak satılan yoğurt 2.250 grama dönüştü. 1.5 kiloluk yoğurt kapları 1.200 grama, 1 kiloluk yoğurt kapları ise 800 grama indi. 1 kilogramlık küp şeker 750 grama düşürülürken, yarım kiloluk müessese üzün yerine 400 gramlık ambalajlar çıktı. 200 gramlık çekirdek yerine 175 gramlık paketler raflarda yer almaya başladı. Yarım kiloya benzetilen paketli etler 380 gram olarak satılıyor.

 



5 KİLOLUK TENEKEYE 4 KİLO

Fiyatlarında sık sık spekülasyon yapılan ayçiçeği yağında da Aynı uygulamalara giden firmalar var. bilhassa Ücretlerin arttığı Devirde Ücret etiketinde rakiplerinden Henüz Ekonomik göstermek isteyen bir takım firmalar 5 kiloluk kocaeli haberleri yağ tenekelerini 4 ve 4.5 şeklinde üretiyor. Muratbey İdare Kurulu reisi Necmi Erol, düşük ambalajlı Malzemelerin çoğalmasının ailelerin kocaeli haberleri küçülmesi ve marketlerdeki şarkütericilerin yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.

 



PAKETLER Henüz DA KÜÇÜLECEK

Paketlerin Henüz da kocaeli haberleri küçüleceğini Anlatım eden Erol, ‘aç bitir tekniğine doğru gidildiğini kaydetti. 250 gram kaşar ile 1 kiloluk kaşar arasında ambalaj ve işçilik dahil suratta 8-10 arasında Ücret farkı olduğunu belirten Erol, “Vatandaş mahsül alırken kaç gram aldığına bakmıyor. Kaç liralık mahsül aldığını bakıyor. Kimse hesap yapmasını bilmiyor. mahsül küçüldükçe maliyet artıyor Fakat halkın talebi bu yöne olunca imalat yapmak zorundasınız. Teneke ile gelen peyniri marketlerde satacak kaç şarküterici var. mahsülün büyük kısmını heba ederler şeklinde konuştu.

 



GİZLİ ZAM YAPILIYOR

Tüketiciyi savunma Derneği (TÜKODER) reisi Şükran Eroğlu, “Tüketici rafta gördüğü mahsülün fiyatına bakıyor, onun gramajına bakmıyor. 500 gram ile 400 gram arasındaki farkı fazla da anlamaz. Yarım kilo aldım derken 400 gram almış oluyor. Aldığı mahsülün kilosunun kaç paraya geldiğini bilmiyor. Bu tüketicinin dikkatinden kaçan Saklı bir zam. dedi.

 



KÜÇÜK AİLELER Seçim EDİYOR

Am­ba­laj Sa­na­yi­ci­le­ri Der­ne­ği (ASD) Baş­ka­nı Sa­det­tin Kor­kut, üre­ti­ci­le­rin es­ki­ye oran­la da­ha faz­la kü­çük gra­maj­lı mahsül ter­cih et­me­si­ni de­ği­şen tü­ke­ti­ci alış­kan­lık­la­rı­na bağ­la­dı. Kor­kut, kocaeli haberleri “Hız­lı ya­şam tar­zı, gün­lük kul­la­nı­ma yö­ne­lik am­ba­laj­da da­ha Küçük por­si­yon­la­ra olan ta­le­bi art­tı­rı­yor. yek ba­şı­na ya­şa­yan in­san, ça­lı­şan ka­dın kocaeli haberleri ve yaş­lı nü­fus­ta­ki ar­tış kü­çük am­ba­laj­lı ürün­le­re olan ta­le­bi olum­lu yön­de kocaeli haberleri et­ki­le­miş­tir. Tü­ke­ti­ci­ler ka­li­te­li am­ba­laj için­de gü­ve­ne­rek ala­cak­la­rı pra­tik ürün­le­re fi­yat far­kı öde­me­yi gö­ze al­mak­ta­dı­r de­di.

 



YARIM KİLO DİYE 400 GRAM ALIYORUZ

Tür­ki­ye Es­naf ve Sa­nat­kar­la­rı Kon­fe­de­ras­yo­nu (TESK) Baş­ka­nı Ben­de­vi Pa­lan­dö­ken ise tü­ke­ti­ci­nin bu dü­şük gra­maj­lı sa­tış­lar­la ya­nıl­tıl­dı­ğı­nı söy­le­di. Ya­pı­lan işin ka­nun­la­ra ay­kı­rı ol­ma­dı­ğı­nı ve ka­nu­ni ola­rak hiç­bir en­gel teş­kil et­me­di­ği­ni ifa­de eden Pa­lan­dö­ken, “Va­tan­daş alır­ken 500 gram kocaeli haberleri ve­ya 1 ki­lo al­dı­ğı­nı dü­şü­nü­yor. Ne­re­den bil­sin ki 400 ve­ya 700 gram al­dı­ğı­nı­ de­di.

 



DAHA fazla ÇÖP ÇIKIYOR

Am­ba­laj­la­rın kü­çül­me­si alış­ve­ri­şin da­ha sık ya­pıl­ma­sı an­la­mı­na ge­li­yor. Bu du­rum­da da­ha faz­la am­ba­laj da­ha faz­la çev­re kir­li­ği­ne de be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor. Ev­sel atık­la­rın sü­rek­li art­ma­sın­da am­ba­laj­la­rın bü­yük et­ki­si ol­du­ğu be­lir­til­di.



 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder