4 Eylül 2014 Perşembe

Kadavradan nakilde iyi hususda değiliz


Organ bağışı, günümüzün en mühim Sıhhat işlemleri arasında yer alıyor. bilhassa insanın yakınlarını kaybettiği ve en acılı olduğu anda, hiç tanımadığı bir şahsın Benzer acıyı yaşamaması için bir karar vermek... Kaybettiklerinin anısını bu Biçimde yaşatmak. Organ bağışı ve naklini İzmit Kamu Hastaneleri Birliği Genel yazmanı Dr. Hasan Aydınlık ve Şehir Sıhhat amiri Mürsel Durmaz ile konuştuk. Makamında gazetemizin suallerini cevaplayan kocaeli haberleri İzmit Kamu Hastaneleri Birliği Genel yazmanı Dr. Hasan Aydınlık, “Tek kelimeyle anlatırsak, bir takım şeyler Çatıdan Fikir anlaşılıyor. Kişi, başına geldikçe anlıyor organ bağışı ve naklinin önemini dedi.





İSTENİLEN NOKTADA DEĞİLİZ

Türkiyenin organ bağışı ve nakli mevzusunda istenilen noktada olmadığını söyleyen Aydınlık, “Kadavradan nakil mevzusunda geleneksel yapımız Sebebiyle fazla iyi hususda değiliz. Gerek Hata bilgiler, gerek Hata inanışlar Sebebiyle iyi hususda olmadığımızı söylemek istiyorum. Gerçi bizimle Birlikte din Yetkililerimiz de uğraşıyor Fakat yeterli değil Açıklamalarını kullandı. Dr. Aydınlık, kadavradan organ naklinde çalışmalara karşın istenilen noktaya gelinemediğini anlattı.





KADAVRADAN NAKİL SORUN

Dr. Aydınlık, şunları söyledi: “Kadavradan organ nakli yapılabilmesi için şahsın Akıl ölümünün gerçekleşmesi gerekiyor. içerisinde vefat eden hastayı tedavi eden Hekimin yer almadığı Akıl Ölümü Kurulu, şahsın öldüğünü tutanak altına alıyor. şahsın nakle caiz organları varsa vasileri bilgilendiriliyor ve izin alınıyor. Fakat bu sırada organların nakledilebilmesi için fazla kısa bir Zaman bulunuyor. Vasiler onay verirse durum derhal Sıhhat Bakanlığına bildiriliyor. Nakledilecek organ, helikopter ve Teyyare da kullanılarak götürülüyor.





CANLIDAN NAKİL İYİ 

Dr. Aydınlık, canlıdan organ nakli rakamlarının, ülke geneli ve ilimiz bakımından iyi hususda olduğunu belirterek, “Akrabalar, yakınlarına organ bağışlıyor. Burada fazla büyük bir sıkıntı yok. Böbrek, kocaeli haberleri karaciğer ve ilik nakli konularında bir hassasiyet var. Bizim geleneksel aile yapımız ve kültürümüzden dolayı kimse kayıtsız kalmıyor bu konuda şeklinde konuştu.





RAKAMLAR DÜŞÜK

Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı hastanelerde 2014 senesi organ bağışı sayısı Bütün çabalara karşın Olabildiğince düşük. Hayatını kaybeden 6 hastadan 10 böbrek, 5 karaciğer ve 4 kornea nakli yapıldı. 11 vakada ise hayatını kaybeden hastaların yakınları organ bağışını kabul etmedi. Organ bağışı, bir Yaşam demek. Bu konuda gelişmiş ülkeleri yakalamak için insan hayatına Henüz fazla kıymet vermeliyiz. -Emrah TAŞTAN-



 



kocaeli haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder