21 Eylül 2014 Pazar

Hayvan devinimleri kontrol edilmeli


Kurban Bayramının yaklaşmasıyla Birlikte kurbanlık hayvanlarda görüldüğü belirtilen ‘Mavi Dil hastalığıyla Alakalı olarak bir açıklamada İzmit Muhtarlar Derneği Başkanlığı öncülüğünde gerçekleşti.  Veteriner Doktor İsrafil Doğan yaptığı açıklamada, hastalığın bir tedavisinin Olanaklı olmadığını belirterek, “Hastalıkla, sineklerle maç ve hayvan devinimlerinin kontrol altına alınmasıyla maç edilebilir dedi. 





SİNEKLERLE BULAŞIYOR

Mavi Dil hastalığı ile Alakalı açıklamaya İzmit Muhtarlar Derneği reisi Süleyman Şen, ikinci reis Mümin Cengiz, Kocaeli Muhtarlar Derneği reisi Ahmet Demir, Köseköy Muhtarı Ali Yılmaz, Uzuntarla Muhtarı Faik Akabik, Bayraktar Köyü Muhtarı Yazı Ortaç ve Baytar Doktor İsrafil Doğan katıldı. Açıklamada bulunan Baytar Doktor Doğan, “Koyunlara özel, ender olarak sığırlarda da görülen viral bir hastalıktır. İnsanlara bulaşma riski yoktur. Hastalık bu yaz Türkiyenin Marmara Bölgesinde, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanyada yaygın olarak görüldü. Kaynağın Bulgaristan olduğu düşünülüyor. Bulaşma, kan emici ve uçucu insektlerle yani kan emen bit ve sokucu sineklerle hasta hayvanlardan Sıhhatli hayvanlara taşınıyor. kocaeli haberleri Temas, teneffüs veya sindirim yoluyla bulaşmaz şeklinde konuştu.





AŞILAMA MEVCUT AMA..

Açıklamasına devam eden Doğan, “Hastalık yüksek ateş ile başlıyor. Ağız-burun akıntısı, ağız-burun-dudak ve sindirim kanalında ülserler, dil ve dudaklarda ödem, ayakların soft dokularında aşırı hassasiyet ve buna bağlı olarak topallık şeklinde gözlemleniyor. Dil ve dudaklardaki ödem nefes alıp vermede zorluklara Sebep oluyor. Buna bağlı olarak dil ve dudak kenarlarında morarma görülmekte, bundan dolayı da ismi mavi dil olarak adlandırılıyor. Hastalık yüksek ölüm oranı suratta 15-20 ve aşırı verim kaybıyla büyük Ucuz kayıplara Sebep oluyor.  Hastalığın tedavisi Neyazıkki yoktur. Fakat korunma Yöntemiyle kayıplar azaltılabilir. Korunma da ise; sineklerle maç ve hayvan devinimlerinin kontrol altına alınmasıyla Olanaklı olabilir. Hastalığa karşı aşılama mevcuttur. Ancak şu anda kullanılan modifiye Diri aşılar hastalığı Henüz çok tetiklediği biliniyor dedi.





KARANTİNA KALDIRILMALI

Kocaeli Muhtarlar Derneği reisi kocaeli haberleri Süleyman Şen, hayvan hastalıklarının denetimsiz halde olduğunu belirterek, “Buna İvedi Tedbir alınması gerekiyor. Kurban pazarlarını değil, hayvan pazarlarını kastediyoruz. Adapazarından fazla Relax bir şekilde, herhangi bir kontrol olmadan hayvanlar girip çıkabiliyor. Bu hastalıkta bu sebeplerden çoğalmaya başladı dedi. Kocaeli Muhtarlar Derneği reisi Ahmet Demir ise, “Ölen bir koyun Gebzede araştırmaya alındı. Epey bir Zaman geçmesine karşın hastalığa bir Ad bulamadılar. Sineklerden kaynaklandığı belirlendi. Kocaeli Belediyesi köylere ilaçlama ekibi kurdu ve bunun yararı oldu. Bunun akabinde ve havaların serinlemesiyle hastalık Tükendi gibi. Bu karantinanın kaldırılmasını istiyorum. Ziraat Şehir Müdürlüğü İnceleme yapsın ve köylerde şu anda yaygın olmadığını görsün. 



 



kocaeli haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder