22 Temmuz 2014 Salı

Tüpraş, 2013 yılını 1.2 milyar TL net kar ile kapattı


Tüpraştan yapılan açıklamada, 2013 Senesinde Akdeniz Rafinaj sektörünün, Küresel Malzeme dengesizlikleri ve Global finans sistemindeki değişikliklerden negatif etkilendiği belirtilerek, “2013 yılına 113 dolarvaril seviyesinden başlayan hampetrol, Ucuz ve jeopolitik olayların etkisi ile dalgalı bir seyir izleyerek senesi 110 dolar seviyesinden kapatmıştır. Avrupa ve Akdeniz petrol Malzeme talepleri zayıf bir seyir gösterirken, Global talebin itici gücü olması beklenen Çin ve Hindistanda talebin bilhassa orta distilat katmanında yatay seyretmesi yanında, yapılan kapasite artışları arz talep dengesini bozmuştur. Öte yandan, 20 dolarvaril seviyelerine kadar yükselen WTI hampetrol Ücret avantajı ve düşük doğalgaz maliyeti ABD rafinerilerini sektör genelinden pozitif yönde ayrıştırmıştır. 

 



ARTAN İHRACAT REKABETİ Henüz DA ZORLAŞTIRDI

Yüksek kapasite kullanımı ABDnin motorin ihracatını artırırken, benzin dahil olmak üzere net Malzeme ihracatçısı olmasını sağlamış, Avrupa ve Akdeniz bölgesine artan ihracat bölgemizdeki rekabeti Henüz da zorlaştırmıştır. İran yaptırımları ve Irakta Zaman gelen istikrarsızlığın yanı sıra, Ural Hampetrolünün Henüz yüksek oranda Asya pazarına yönelmesi, ağır hampetrol fiyatlarını yükseltmiş ve 2012 Senesinde 4,21 ABD Dolarvaril olan Akdeniz Rafineri Marjı, yüzde 60 oranında azalarak, 2013 Senesinde 1,67 ABD Dolarvaril seviyesine gerilemiştir. Bununla birlikte, Tüpraşın net rafineri marjı Akdeniz referans marjından Henüz iyi performans göstermiş, 2013 Senesinde geçen yıla göre 0,86 Dolarvaril azalarak 2,45 Dolarvaril seviyesinde gerçekleşmiştir denildi.

 



ÜRÜN SATIŞLARI 1 MİLYON 358 BİN TON AZALDI

Tüpraşın değişen pazar dinamikleri ve artan riskler doğrultusunda gerçekleştirilen imalat ve satış optimizasyonlarına bağlı olarak, toplam kapasite kullanımının yüzde 81,6dan yüzde 79,1 düzeyine düştüğü belirtilen açıklamada şunlara yer verildi: Bu çalışmalar Neticesinde Ak Malzeme verimi yüzde 2,1 artarken, toplam ihracattaki 1 milyon 16 bin ton (yüzde 17) azalmanın, 786 bin tonu düşen fueloil ihracatından kaynaklanmıştır. İhracattaki düşüşe Ek olarak ithal motorindeki 365 bin ton azalmanın yarattığı satış kaybı Sebebiyle toplam Malzeme satışları 1 milyon 358 bin ton (yüzde 5,3) azalmıştır. 

 



KESİLEN CEZALAR…

Satış hacmi ve petrol fiyatındaki düşüşe paralel olarak, satış gelirleri geçen yılın yüzde 3,2 altında gerçekleşmiş, rafineri marjlarındaki gerileme ve faaliyet karında azalmanın yanı sıra, kurdaki yükseliş ile oluşan kur farkı giderinin etkisi ve Rekabet Kurumu tarafından kesilen 412 milyon TL cezanın dörtte üçü nispetinde ödenecek olan 309 milyon TL için ayrılan karşılık neticesinde, geçen Sene 1 milyar 350 milyon TL düzeyinde olan vergi öncesi kar, bu Sene 13 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2013 Senesinde FuelOil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 1,2 milyar TL ertelenmiş vergi geliri Sebebiyle net dönem karı 1,2 milyar TL seviyesinde oluşmuştur.

 



TOPLAM 2,8 MİLYAR TL YATIRIM

Tüpraşın yatırımlarına hız kesmeden devam ettiği belirtilerek, “Dalgalı ve risk unsurlarının arttığı bir ortamda hız kesmeden yatırımlarına devam eden Tüpraş, 2013 Senesinde FuelOil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere, toplam 2,8 milyar TL yatırım harcaması gerçekleştirmiştir. Kasım 2014te devreye girdiğinde ülkemiz cari açığının azaltılmasına ve Tüpraşın faaliyet karlılığına önemli katkı sağlayacak FuelOil Dönüşüm Projesinde başlangıçtan bugüne kadar 2,2 milyar dolar harcanmıştır. 2014 Ocak ayı sonu itibariyle projenin yüzde 92si tamamlanmıştır. Tüpraş, sürdürülebilir karlılığını arttırmak için başlattığı yatırımlarına basiret ve istikrarla sürdürerek risklerini en iyi Düzeyde yönetip, verimliliğini arttıracak yenilikçi uygulamalarla, ülkemizin petrol ürünleri gereksinimini karşılamaya, hissedarlarımız ile iş ortaklarımız için değer üretmeye devam edecektir denildi.



 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder