22 Temmuz 2014 Salı

Profesyonel site yönetimi tarafından dolandırılmayın


Sitelerin artması site yönetimi üzerinden iştahı kabaranların da artmasına Sebep oldu. Profesyonel terimini de Şirket ismi başına eklediklerinde her şey tamam oldu sanan firmalar, siteleri çoğu Süre zarara uğratıyor. Prosedürü bol bir konu olan ‘site yönetimi işinin gerçekten profesyoneller tarafından yapılması gerek. Kat mülkiyet kanunundan, site İdare mevzuatlarına kadar pek çok konuda bilgi sahibi olunması şart. Fakat pek çok site İdare Şirketinin doğru dürüst ve Tertipli çalıştıkları bir avukatları dahi yok.





EN BÜYÜK NEDEN

Site veya apartman yönetimini Hususi site İdare firmalarına vermenin başlıca nedeni, komşudan aidat toplayamamak. İkaz ve Ardında icra yolu ile ödenmeyen aidatların toplanması düşüncesiyle Hususi yönetime verilen sitelerde işleyiş Yanlışları aidatların Tekrar de toplanamaması ve üstüne birde Şirket hizmet Fiyatının eklenmesine Sebep oluyor. Sitelerde ikamet etmeyen veya dairesini satmayı planlayan mal sahiplerinin ‘satınca öderim veya ‘zaten oturmuyorum ki gibi bahaneleri de aidatların toplanmasında Problem teşkil ediyor. Başka yandan oturmamak veya satacak olmak yasal olarak aidat ödemeye bahane gösterilemez.

 



YÖNETİM NE YAPAR?

Özel site İdare firmalarının başlıca amaçları, Tertipli olarak aidatları toplamak, güvenlik, kapıcı, bahçıvan gibi çalışanlar varsa görevlerini belirlemek, takibini yapmak, ödemelerini yapmak, elektrik-su gibi genel giderleri toplanan aidatlardan ödemek, genel kurul toplantılarını düzenlemek, Bütün evrakları Tertipli olarak tutmak ve kurullarda yada talep edildiğinde hak sahiplerine sunmak. Temizlik bahçe bakım gibi işlerde Lazım çalışmaları yapmak, sitelerin dönemsel ihtiyaçları ve meseleleriyle ilgilenmek. Başka yandan İdare firmalarının Bütün yapacakları işleri ve maliyetleri karar defterine yazması gerekmekte. İş bilmeyen firmalar ise hak sahipleri ile ayaküstü yaptığı toplantılarda alınan kararlarla hareket ederek belgesiz faturasız çalışmakta.

 



DOLANDIRILMAYIN

Karar defterine karar alınmamış çalışmalar bilhassa maliyetler konusunda dikkat edin. Faturalı dahi olsa Kesinlikle takibini yapın. Kolay örneklerle sitenizde asansör varsa bu asansörlerin Tertipli olarak her ay bakım yapılması ve bunun raporlanması gerek. Lakin siz ne asansörcü takip edebilirsiniz nede ne bakım yaptığını anlayabilirsiniz. Başka yandan asansör firmaları siteye dahi gelmedikleri halde her ay 300-500 TL en az fatura kesebilirl. Başka bir örnek ‘havuz ledlerini değiştirdik deyip havuzcudan 2000-3000 TLlik fatura alabilirsiniz. Markası faturası belli olmayan çalışmanın size Lüzumsuz masraftan Diğer bir yararı olmayabilir. Hususi site İdare firmanız bu gibi dışarıdan yapılan işleri kontrol etmeli raporlamalı ve talep ettiğinizde size sunabilmeli. 

 



YAZMIYORSA ÖDEMEYİN

Site yada apartman masraflarınızda dikkatinizi çeken bir fark yada ayrıntı varsa hemen ödemeyin. Yapılan harcamalar gereğinden yüksekse Kesinlikle konuyla Alakalı bilgi alın. Yapılan harcamalarla Alakalı ‘1000 TLye kadar karar alınmadan harcama yapılabilir gibi önceden alınmış Hususi bir karar yoksa profesyonel site yönetiminiz karar defterine harcanan bedelle Alakalı bir karar almamışsa ‘ödemiyorum demeniz yeterli bunu da unutmayın. Yapılan çalışmalar iyi niyetli Fakat iş bilmezlikten zarara sokuyorsa hesabını yönetiminize sorun. Mesela 200 TLye mal edilecek Ürün alımı için gidip en pahalı yerden alışveriş eden ve size 1000 TL fatura getiren firmanıza Sebep İnceleme yapmadığını sorun.

 



AİDAT HER ŞEYİ ÖDEMEZ

Aidat Söyleyerek toplanan para; kapıcı maaşı, elektrik su gibi genel giderler içindir. Fakat Başka yandan Emniyet Şirketi ile anlaştıysanız, artı bahçıvan tuttuysanız, apartman yıkamaya dışarıdan Yetkili geliyorsa her birinin maaşı Farklı ayrıdır. Hatta Emniyet şirketlerinin, tek size Personel bir güvenlikçiye göre masrafı çok Henüz fazladır. Kapıcınızın apartman temizlemek için kullandığı deterjandan beze Bütün Ürünler toplanan aidatlardan alınır. Kısaca kapıcınız müsrifse aidatlar erir gider. Sonra bir gün ‘apartmanı boyatalım aidatlar birikmiştir dediğinizde karşınıza boş bir kasa çıkabilir. Siteye toptan ve ekstra yapılan masraflar için bütçe yetersiz ise otomatikman aidatlarınıza İlave ödeme gelir. 150 TL aidat 200 TL artı kamera takım parası gibi.

 



BİRİKEN AİDAT İŞLETİLMESİN

Siteler ilk oluştuğunda masrafları fazla olur. Aidatlarda buna göre belirlenir. Yapılmak istenen ilk masraflar genelde tek seferlik veya 1-2 yılda bir bakım gerektirecek türden masraflardır. İlk Sene belirlenen aidat havuzu, güvenliği, genel masrafı hesap edilerek fazla fazla belirlenir. Yıllar geçtikçe site düzeni oturur, ihtiyaçların çoğu karşılanmış olur. Genel masraflar senelik bazda aşağı yukarı belirlenir. Bu noktada site yönetiminizle Birlikte aidat kontrolü yaptırın. 100 TL yetecek bir sitede 200 TL aidat ödemenin Lüzumsuz yere para biriktirmekten Diğer yararı yoktur. Başka yandan ne yazık ki bazı site İdare firmaları işin Sahtekarlık kısmında, ekstradan biriken paraları bankalarda işletir veya kullanır. Site yönetiminiz Tertipli ve yasal temellere dayanmıyorsa, hele elden aidat veriyorsanız bu hususda paranızla ne yapıldığını ruhunuz dahi duymaz.

 



KOCAELİ EMLAK UYARIYOR

Kocaeli Emlak Şirketi olarak pek çok siteyi geziyoruz. Kartepeden Derinceye ,merkezden Başiskeleye pek çok bölgede satılık veya kiralık olan gayrimenkullerimiz mevcut. Kimi sitenin çok iyi yönetilmesine rağmen kimi sitede Emniyet namına Kolay bir bekçiden öteye gidilmediğini, hatta Emniyet olarak alınan Şahısların geçmişlerinin bile sorgulanmadığını görüyoruz. Lüzumsuz ve tutarsız site aidatlarını siteleri gezdikçe anlamak Henüz Basit oluyor. Bütün nitelikleri Benzer olan iki sitenin birinde 180 TL aidat varken diğerinde 250 TL aidat görmemiz Olanaklı oluyor. Çoğu Süre site İdare firmalarının iş bilmezliği ve ne yazık ki bazen de işgüzarlıklarına şahit oluyoruz. Bu nedenle uyarmak istedik paranızın nereye gittiğini iyi kontrol edin. Unutmayın ki site yönetimi yüzünden başınız devletle, vergi dairesiyle yada Aynı kurumlarla dahi derde girebilir.





-Gülender SARGIN 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder